Пример за примена на експандиран графит

Примената на експандиран графит за полнење и материјал за запечатување е многу ефикасна во примери, особено погодна за запечатување во услови на висока температура и притисок и запечатување преку токсични и корозивни материи. И техничката супериорност и економскиот ефект се многу очигледни. Следниот уредувач на графит Furuite ве претставува:

Материјал-стил
Проширената графитна амбалажа може да се примени на сите видови вентили и површински заптивки на главниот парен систем од 100.000 kW генераторски сет во термоцентралата. Работната температура на пареата е 530℃ и сè уште нема феномен на истекување по една година употреба, а стеблото на вентилот е флексибилно и заштедува труд. Во споредба со азбестното полнење, неговиот век на траење е двојно зголемен, времето на одржување се намалува, а работната сила и материјалите се заштедуваат. Нафтоводот што пренесува пареа, хелиум, водород, бензин, гас, восочно масло, керозин, сурова нафта и тешка нафта во нафтена рафинерија се нанесува на цевководот со вкупно 370 вентили. Работната температура е 600 степени, а може да се користи долго време без протекување.
Разбирливо е дека експандиран графит за полнење е користен и во фабрика за бои, каде што е запечатен крајот на вратилото на реакцискиот котел за производство на алкиден лак. Работната средина е диметил пареа, работната температура е 240 степени, а брзината на работното вратило е 90 r/min. Се користи повеќе од една година без истекување, а ефектот на запечатување е многу добар. Кога се користи азбестно полнење, тој мора да се заменува еднаш месечно. По користењето на експандиран графит за полнење, заштедува време, труд и материјали.


Време на објавување: 01.02.2023